dimarts, 20 de gener del 2015

5a edició del curs de l'ACCA sobre Comissariat i Gestió d'Exposicions.

Els dies 17 i 24 de novembre de 2014 va tenir lloc el curs de Comissariat i Gestió d'Exposicions que organitza l'Associació Catalana de Crítics d'Art, amb la col·laboració del Cercle Artístic Sant Lluc.


El curs és una introducció des d’una perspectiva professional al treball de comissariat i de gestió d’exposicions. Aborda la qüestió de projecte expositiu, revisa el concepte mateix
d’exposició i revisa l’estat de la qüestió. S’analitzen les pràctiques expositives en l’espai públic, els projectes singulars i s’exposen qüestions de planificació, gestió i producció, així com es tracten nocions d’imatge i de públics associades al fet expositiu.


En l'edició d'enguany els ponents van ser Valentín Roma, Carolina López, Miguel Ángel Sánchez i Martina Millà.

Valentín Roma va abordar la problemàtica del comissariat i el lloc pel que fa a la gestió del context, a partir del projecte Macba que s'ha iniciat aquest 2014. Va analitzar les funcions i compromisos que té el comissariat, així com les polítiques de producció artística, en propiciar el desenvolupament i la visualització de l’activitat artística en el context en què es desenvolupen.

Valentín Roma és doctor en Història de l’Art i Filosofia, comissari d’exposicions i assagista.

Carolina López Caballero va parlar de la qüestió del cinema exposat, a partir del cas d'estudi de l'exposicó Metamorfosis, visions fantàstiques d’Starewitch, Švankmajer i els Germans Quay, que va comissariar al CCCB. El cinema exigeix un temps de consum (timebased art) i un lloc, la sala fosca. Carolina López va tractar què passa quan s'alteren aquestes condicions per traslladar-lo al museu o la galeria, i es fragmenta o se n’alteren les condicions òptimes del visionat. Metamorfosos, amb més de 550 peces d’obra original i 35 pantalles, es va plantejar com un passeig per un assaig viu, teixit de diàlegs entre pel∙lícules i objectes.

Carolina López Caballero és és directora d’Xcèntric CCCB Cinema i de la Mostra Animac.

Miguel Ángel Sánchez va presentar el projecte ADN Platform vs ADN Galeria

El galerista va explicar la gènesi d’ADN Platform, motivada i retroalimentada a partir de
la necessitat d’un canvi de dinàmica a ADN Galeria. Va parlar de la necessitat de prescripció en els programes i centre d’art, dels models de gestió híbrida, comercial vs nonprofit, i va exposar el pla estratègic de desplegament internacional.

Miguel Ángel Sánchez és galerista i historiador.

Martina Millà va explicar la història de l'Espai 13, com a punt de partida per explorar els espais de comissariat com a espais d'investigació i de prospecció.

Va explicar la trajectòria i especificitat de l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró, un espai amb més de 36 anys de recorregut ininterromput. Vinculat en el seus orígens a l’escena conceptual catalana, l’Espai 10 (després Espai 13) està dedicat als artistes i a les pràctiques curatorials emergents, amb un èmfasi especial en projectes de producció desenvolupats entorn de cicles de comissariat. Hi han exposat uns 500 creadors en col∙laboració amb una trentena de comissaris.

Martina Millà és responsable de Programació i projectes a la Fundació Joan Miró de Barcelona.


Curs ACCA 2014 / Presentació del curs /
Curs ACCA 2014 / Carolina López i Ramon Casalé /
Curs ACCA 2014_Valentín Roma, Josep Parera i Mercè Alsina


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.